Betong – ett mångsidigt och användbart material

Betong är ett mycket vanligt och välkänt material som länge använts i Sverige. Materialet består av ballast, som är ett naturligt bergmaterial, i en blandning med cement och vatten. I modern tid har man även börjat blanda i vissa tillsatser som ska förbättra betongen och dess kvalitet. Betong används vid många tillfällen men är kanske mest känt som ett material som används vid byggen av olika slag. Man använder materialet eftersom det är hårt, tål hög belastning och har lång livslängd. Man kan dock även påverka betongen så att vissa egenskaper blir mer framträdande än andra. Detta görs genom att man ändrar förhållandena i mängd mellan de olika beståndsdelarna.

Populärt material

Betong som material har på senare år blivit mycket populärt och börjat användas inom områden där det kanske inte varit så vanligt tidigare. Bland annat finns det flera svenska konstnärer som endast arbetar med detta material och skapar alla sina alster i betong. En sådan konstnär är till exempel gotländska Tove Adman som tillverkar allt från ljusstakar, till klockor och pallar i detta mångsidiga material. En annan framstående betongkonstnär är Anna Christian som bland annat tillverkar häftiga dekorationer och möbler till trädgårdar. Att det är en populär konstform märks tydligt på det stora antalet utövare inom genren.

Gjuta i betong

tree in the potted plants decorated hotel

Man behöver dock inte vara konstnär för att kunna skapa i betong. Allt eftersom materialet blivit mer populärt har alltfler försökt sig på att själva gjuta i betong. Det är faktiskt inte speciellt svårt och med lite planering och eftertanke kan man skapa i stort sett vad som helst.

Vill man till exempel göra egna krukor i betong går detta alldeles utmärkt. Det finns inget som sätter gränser, dessa krukor kan vara hur stora eller små som helst och användas både ute och inomhus. Man behöver två likadant formade plastkrukor i olika storlekar. Sätt den lilla i den större och häll helt enkelt i den färdigblandade betongen i mellanrummet. Lägg något tungt över så att den inre krukan hålls på plats. Låt sedan torka i ett dygn och ta sedan försiktigt ur den färdiga krukan ur plastkrukorna.

Leave a Reply

bookshelf