Skapa med tegel och betong

Både betong och tegel är utmärkta att använda sig av exempelvis till permanenta pallkragar och upphöjda trädgårdsland. De är också utomordentliga material till att avgränsa rabatter med men även till att göra annorlunda och roliga trädgårdsprojekt.

Upphöjda odlingssängar

Med betong går det att skapa en odlingssäng som skulle kunna se ut lite hur som helst. Den som vill anlägga en köksträdgård kanske väljer att gjuta flera odlingssängar i pallkrageform, det vill säga fyrkantiga och placera dem intill varandra i enkla, dubbla eller varför inte flera rader. Det går att gjuta dem i den storlek och höjd som önskas och som är bekvämast. Att tänka på när odlingssängen blir hög, är att förstärka betongen med armeringsjärn. En upphöjd odlingsbädd behöver inte nödvändigtvis vara fyrkantig eller rektangulär, den kan lika gärna vara rund eller trekantig eller ha någon annan form. Med betong blir möjligheterna oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser. Önskas en flyttbar odlingssäng är kanske löst tegel ett bättre alternativ. En sådan säng blir inte lika stabil, men har fördelen att den är enkel att riva, flytta eller bygga ut. En bädd byggd av löst tegel, det vill säga olimmad eller omurad, går dock inte att göra alltför hög.

Trädgårdsprojekt av tegel

Här finns mycket roligt att göra. Tegel är användbart till många saker. Det går att använda tegelsten till att bygga rabattkanter eller bara för att avgränsa trädgårdslandet från gräsmattan. Tegelstenarna kan placeras på en mängd olika sätt, till exempel på högkant eller lutande så de bildar ett taggigt mönster mot rabatten. De kan också läggas i ring runt träd, också här som avskiljare, men i samma nivå som gräset för att kunna klippa det med hjulen på teglet för ett perfekt resultat. Det går att bygga små dekorationsbrunnar av tegel eller höga spiralformade rabatter. Eller varför inte bygga två fyrkantiga pelare av tegel i lagom sitthöjd och på önskvärt avstånd ifrån varandra och lägga en bräda ovanpå för att skapa en naturliknande sittplats var som helst i trädgården. Är trädgården för liten för att ta in en asfaltsläggare till att skapa gångar, fungerar det utmärkt med gångar av tegel. Dessa går att placera på många sätt, till exempel i fiskbensmönster. Naturligtvis går det alldeles utmärkt att anlägga små uteplatser med tegel som golv. Dessa små platser kan läggas som rundlar eller göras fyrkantiga. Det går att använda olika färg på teglet för att göra golvet mera intressant.

Projekt av taktegel

Taktegel är en tegelprodukt som blivit alltmer populär inom trädgårdsinredning. Som med all annan inredning är det bara fantasin som utgör begränsningen för vad som går att göra. Rabattkanter av taktegel och nockpannor syns ofta i trädgårdsmagasin och på webbsidor. Mest populärt är att ta bort grässvål i en rundel och lägga ner taktegel omlott närmast gräset så det bildar en ring som faktiskt liknar en blomma. Därefter fylls blomman med jord och rabattrundeln är klar att fyllas med önskvärda växter. Denna typ av taktegelrundel fungerar också att placeras i grus och förslagsvis fyllas med torktåliga växter. Utöver ovanstående förslag finns naturligtvis en uppsjö av projekt att skapa.

Leave a Reply

bookshelf