Måla betong

 

Rå betong kan vara en fantastisk inredningsdetalj i visa fall, men i andra fall är det oerhört tråkigt och skapar en alldeles för industriell känsla för att det ska funka obehandlat. För att pigga upp en vägg, ett golv eller ett tak av betong så går det i de flesta fall bra att måla på det. Det gäller dock att ha lite koll på hur man går till väga. Om man känner att det är för mycket jobb att själv måla betongen, eller om man är lite osäker på vilken teknik som ska användas kan det vara en bra idé att låta ett proffs sköta jobbet. Ett exempel på en riktigt bra målare kan finnas om du söker på målare Stockholm.

Om du ändå bestämmer dig för att göra det själv är det viktigt att inte slarva med grundarbetet. Om det är nygjuten betong så måste den först torka ut ordentligt, Concrete wallvilket brukar ta någonstans mellan sex och åtta veckor. Eventuell betonghud måste avlägsnas, antingen med en maskin eller med en stålborste. Om det är en äldre betongvägg eller liknande som ska målas kan den behöva tvättas först, och du kan behöva spackla igen hål eller slipa ner ojämnheter. En ren och slät yta är en förutsättning för att färgen ska kunna fästa ordentligt och att det inte ska gå åt orimligt mycket färg. Det finns särskilda produkter för att rengöra betong och de flesta kan köpas i järnaffären eller på de stora byggvaruhusen. Om du har varit tvungen att slipa ner ojämnheter: se då också till att rengöra runtomkring innan du börjar måla. Om det virvlar upp en massa slipdamm som sätter sig i färgen finns risken att du behöver börja om från början.

När betongytan är slipad och rengjord enligt konstens alla regler börjar du med ett lager grundfärg. När den torkat är det sedan dags att ge sig på det slutgiltiga jobbet: att måla med vald färg. Här kan du få vara beredd att måla upp till tre gånger. Betong är inte alltid ett helt lätt material att måla eftersom det suger ganska mycket färg, men förhoppningsvis blir slutresultatet så pass bra att det är värt besväret!

Leave a Reply

bookshelf