Att lägga klinkergolv

 

Klinker är namnet på den typ av keramikplattor som används vid golvläggning. Klinker kan med fördel läggas både inomhus och utomhus. Klinker och kakel är nästan samma typ av produkt men klinkers är generellt lite tjockare och hållfastare, det är därför dessa plattor passar extra bra att användas vid golvläggning. Ett golv måste ju klara en hel del påfrestningar, medan en kaklad vägg inte alls utsätts på samma sätt för belastningar och tryck av olika slag.

Golvläggning

Innan man börjar lägga klinkers som ska utgöra det nya golvet måste man först förbereda. Dels måste det befintliga underlaget vara tillräckligt starkt för att klara av tyngden av plattorna och dessutom måste det vara jämt. Det är också viktigt att man mätt ytan ordentligt så att man vet hur mycket klinker som går åt och hur de ska placeras.

"Meknes, Morocco"

Efter förberedelserna är det första steget att breda ut en cementbunden fästmassa över ytan. Denna fästmassa formas med hjälp av en tandad spackel. Sedan läggs plattorna på plats en efter en. Man bör använda sig av en teknik där man lägger klinkerplattan en liten bit ifrån där den ska ligga för att sedan dra plattan till den slutliga positioneringen. Väl där trycker man den på plats med ett jämt fördelat tryck.

Man lämnar också en liten springa mellan alla plattorna. Dessa springor ska nämligen sedan fyllas med fogmassa. Detta görs lämpligen efter ett dygn då plattorna satt sig ordentligt och fästmassan torkat. Fogmassan blandas enligt instruktionerna och arbetas sedan ner i springorna mellan plattorna. Man bör gärna arbeta med diagonala drag så att hela springorna fylls med fog och det inte lämnas några tomrum. När man är klar med alla fogar lämnas de för att torka i cirka en halvtimme. Denna torktid kan variera något beroende på vilken fog man använder sig av. Därför följer man alltid först och främst de medföljande instruktionerna. Efter torkningen tvättas golvet av med en våt, men väl urkramad, svamp så att alla rester av överbliven fog och annat kladd avlägsnas. Behöver golvet efterbehandlas görs detta lämpligast efter några dagar då man är säker på att golvet verkligen är helt torrt och stabilt.

Leave a Reply

bookshelf